A NERD a GERD spectruma

Külön betegség-e  a NERD (non-erosive reflux betegség) vagy a GERD (gastro-oesophagealis reflux betegség) spektrumának része ?

A gastro-oesophagealis reflux betegség mind a tünetek megjelenési formáit, mind azok súlyosságát, mind pedig a betegség okozta morfológiai elváltozások megjelenését tekintve széles spektrumot alkot.  GERD-nek tekintjük  mind a morfológiai elváltozásal nem járó időnkénti gyomorégést, mind a különböző fokú erosiv oesophagitist mind pedig a súlyos dysplasiával vagy adenocarcinoma keletkezéssel járó Barrett oesophagust is. A vizsgálatok azt bizonyították, hogy a NERD-ben nem jobb az életminőség, mint erosiv oesophagitisben. Nagyon fontos továbbá, hogy az atipikus és extraoesophagealis tünetekkel (légzőszervi tünetek, „non-cardiac chest pain”) rendelkező betegben többnyire nincs nyálkahártya károsodás, azaz NERD betegek.  A NERD az életminőséget és a szövődményeket tekintve nem enyhébb, hanem inkább más, mint az erosiv oesophagitis. Az erosiv oesophagitis mucosa léziói kezelés nélkül ritkán szűnnek meg. A Barrett nélküli reflux oesophagitis nem jelent a nyelőcső adenocarcinomája szempontból rizikó fokozódást. Arra is csak nagyon kevés adat van, hogy az erozív oesophagitis Barrett oesophagussá alakulna.  Az erosiv oesophagitis a betegség spontán lefolyását (regresszió, progresszió) tekintve elhatárolódik mint a NERD-től,  mind pedig a Barrett oesophagustól. A Barrett oesophagus diagnózisa az esetek túlnyomó többségében az első endoszkópos vizsgálat során születik meg és a betegség igen hamar eléri teljes kiterjedését. A Barrett oesophagus követése során többnyire változatlan marad – spontán regressziója (akár erosiv oesophagitissé, akár NERD-dé) gyakorlatilag nincs és még hatékony savcsökkentő kezeléssel sem nagyon érhető el.  A Barrett oesophagus spontán lefolyását tekintve ugyancsak önálló  betegségnek tűnik, amelynek keletkezésében a savas refluxnak fontos szerepe van, de kialakulva már a savas környezettől független.

A GERD valószínűleg nem egységes betegség és különböző formái eltérő módon jönnek létre. A különböző formák között  az egységet a hasonló tünettan, a különbséget a mucosa viselkedése jelenti. A jelenleg igazán hatékony kezelés a savtermelés csökkentése révén történik. A savtermelés csökkentése  az erosiv formában szinte mindig hatásos, a NERD-ben az esetek felében, a Barrett-ben pedig a panaszokat szinte mindig, a morfológiai változást azonban alig befolyásolja.