Vastagbélrák felismerése/szűrése

2006-ban hozta nyilvánosságra az akkori egészségügyi kormányzat a Nemzeti Rákellenes Programot. Néhány kiemelés ennek megállapításaiból:

„Európában Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések miatti halálozás. Az európai rákstatisztikák elemzése és az abból levonható tapasztalatok útmutatást nyújthatnak a hazai daganatellenes stratégiák kialakításához. 36 európai ország kor szerint standardizált mortalitási rátájának elemzése kimutatta, hogy Magyarország a férfiak összes daganatos halálozási sorrendjében az első, míg a nők összdaganatos halálozási sorrendjében a második helyen áll.”

„2000–2003. között a férfi daganatos megbetegedések száma 34 359-rõl 40 366-ra növekedett. Az egyes daganattípusok megoszlása szerint a 2000. évben a tüdődaganat a leggyakoribb 20,5%-os részesedéssel. A vastagbéldaganatok morbiditása az összes daganatos megbetegedés 13,0%-a,….”

„A 2000–2003. évi időszakban a bejelentett női daganatok száma 32 751-rõl 40 184-re

növekedett. A morbiditási listát az emlődaganatok vezetik 20,3-21,3%-kal. Ezt követi a vastagbéldaganat 12%-kal.”

Mint látható a vastagbélrák kiemelt jelentőségű.

A daganat elleni harcban két tényező rendkívül fontos:

  • A daganat megelőző (tehát még jóindulatú) vastagbél polypok eltávolításával a vastagbél daganatok nagyobb része elkerülhető (azaz ki sem fejlődnek)
  • A sebészi /onkológiai kezelés jelentős sikereket ért el, és a korábbinál sokkal több beteg gyógyítható meg teljesen.A korai stádiumú daganat kezelésének, gyógyításának az esélyei természetesen sokkal jobbak. A problémát az okozza, hogy a rákmegelőző vastagbél polypok illetve a korai daganatok nem okoznak panaszt, tünetet. Csak akkor találhatók meg, ha keressük őket. Szűrési célból rendszerint a széklet vér vizsgálatokat illetve a különböző tükrözéses eljárásokat alkalmazzák. Régi törekvés olyan egyszerűen alkalmazható diagnosztikus módszerek kifejlesztése, amelyek
  • megfelelően pontosak
  • egyszerűen alkalmazhatók

Olyan, a vastagbél daganatsejtekre jellemző anyagokat kerestek, amelyek a vérből kimutathatók. Így jutottak el a „septin9”-hez, amely metilált DNS (desoxiribonukleinsav). Klinikai vizsgálatok során azt találták, hogy vastagbél daganatos betegek vérében sokkal gyakrabban mutatható ki, mint a különböző összetételű kontroll csoportban. A Septin9 pozitivitás a daganat stádiumának rosszabbodásával párhuzamosan egyre gyakoribbá vált (Grützmann és mtsai.)

A kutatási tapasztalatok alapján gyári laboratóriumi teszteket készítettek. A septin9 vizsgálat második generációs módszerével (Epi pro Colon ® 2.0 CE) végzett vizsgálatok 99,3 % specificitást, 80,6 %-os szenzitivitást, 99,9 %-os negatív és 45,7% pozitív prediktív értéket igazoltak. Ezek az adatok sokkal pontosabbak, mint sok más eddig alkalmazott laboratóriumi vizsgálat (széklet vér, CEA vagy enzimatikus tumormarker). Különösen kiemelhető a 99,9 %-os negatív prediktív érték, azaz a negatív eredményű vizsgálat 99,9 %-ban képes kizárni a vastagbél daganat jelenlétét.

A septin9 vizsgálat rendelésemen elérhető. A feldolgozás technikai sajátságai miatt az eredmény 1-30 nap alatt érkezik meg.

Felhasznált irodalom:

1, Tóth K. és mtsai. OH 2009;150:969-77  2,Grützmann R. és mtsai.: PLoSONE, 2008;3:3759 3,Warren JD és mtsai BMC Medicine2011;9:133 4, Tetzner R és mtsai. UEGW 2011