Colitis ulcerosa: (CU)

A colitis ulcerosa (másképpen fekélyes vastagbélgyulladás, kolitisz) kórokát tekintve számos elmélettel rendelkezünk, de a pontos hátteret még nem tudjuk. Hosszanti kiterjedésben a betegség mindig a végbél felől indul és különböző magasságig összefüggően érinti a vastagbelet. Amennyiben csak a végbél betegszik meg, a diagnózis proctitis. Kiterjedtebb kórforma a szigmabelet és a vastagbél leszálló szárát is érintő baloldali colitis. A legsúlyosabb betegségforma az egész vastagbelet érinti pancolitis (pan=egész). A betegség folyamán a kiterjedés változhat. Az elmúlt évtizedekben jelentős eredményeket értek el a betegség kezelésében, de a teljes gyógyulás sajnos még ma se lehetséges.

A betegség eredete ismeretlen.

Kialakulásában  három fő tényező játszik szerepet, amelyek  kölcsönhatásban vannak:

 •  genetikai   adottságok
 •  immunrendszer   
 •  környezeti hatások

Diagnózis:

A beteg jelentkezésének oka általában a nem szűnő hasmenés, ami lehet véres. (A fertőzéses hasmenést ki kell zárni. )

Negatív eredmények és két-három hétnél tovább tartó panaszok esetén célszerű a beteget gasztroentrológushoz irányítani.

 • fizikális vizsgálat
 • (rectalis digitalis vizsgálat)
 • endoszkópia (colonoscopia)
 • szövettani vizsgálata
 • UH, CT,

A rutin labor, ami a CU-ra jellemző tünetet nehéz találni, de gyanút kelt:

 • vashiányos vérszegénység
 • emelkedett CRP
 • emelkedett thrombocytaszám
 • alacsony albuminszínt     

Gyógykezelés

Az IBD  kezelése többrétű:     

 • gyógyszeres
 • sebészi
 • szupportiv

 

Gyógyszeres:

5-aminoszalicilsav ( 5-ASA, mesalazin) készítmények. Ezen gyógyszerek nemcsak szájon át, hanem rektálisan is alkalmazhatók (kúp, hab, beöntés).

Dózis: 2-4 g / nap. 

Kortikoszteroidok:

A CU kezelésében alkalmazott készítmények szisztémásak és lokálisak. Ez a gyógyszercsoport igen gyors és nagyhatású gyulladásgátló. Hatását a gyulladásos folyamatok komplex gátlása útján fejti ki. CU súlyos eseteiben életmentő, a kortikoszteroidok bevezetése a heveny colitis ulcerosa mortalitását felére csökkentette. Alkalmazásukkal a remisszió gyorsan elérhető, azonban fenntartó kezelésben adásuk nem kívánatos a mellékhatások, (diabetes mellitus, cataracta, csontritkulás, glaukóma) miatt.

Immunmodulánsok

A kortikoszteroid kezelés ismételt sikertelensége, esetén válik szükségessé immunmoduláns kezelés alkalmazása.

Azatioprin

A gyógyszer adagja 2-2,5 mg/ts kg, a hatás beállta legkorábban 3 hónap múlva várható. Amennyiben a terápia mellékhatást nem okoz és hatásos, hosszú éveken át, akár tartósan érdemes adni. A terápiás hatás jele a szteroidigény jelentős csökkenése vagy megszűnése.

Methothrexat

Azathioprin intolerancia esetén alkalmazzuk. Tablettában  heti 3x5 mg  az adagolás, folsavval (az onkológiai hatással szemben a gyulladásgátló hatást a folsav nem gyengíti, de a folsav hiányt kivédi).

Antibiotikumok

Colitis ulcerosaban csak súlyos, lázas állapotban, esetleg Clostridium difficile fertőzésben indokolt antibiotikum adása, metronidazol önmagában nem tartozik a betegség kezeléséhez.

Probiotikumok

Ismert a bélbaktériumok széleskörű immunreguláló szerepe és lehetséges pozitív terápiás hatása CU-ban.

Biológiai  kezelés

 TNF-α ellenes antitest: infliximab és ennek humanizált formája adalimumab. Elsősorban a Crohn-betegség kezelésében alkalmazzák, de újabban mód nyílik  terápiára rezisztens, súlyos colitis ulcerosa esetek kezelésére is. Az elmúlt években számos új biológiai szert fejlesztettek ki – ezek bevezetése folyamatosan történik.

Sebészi:

A sebészi kezelés időzítése, megtervezése a gasztroenterológus és sebész szakértő közös döntése. Colitis ulcerosában a műtét a teljes vastagbél eltávolítás belső tartály (pouch) képzéssel, vagy sztómával. A gyógyulás végleges, további kezelés nem szükséges, de a betegek egy csoportjában  az immunológiai aktivitás perzisztál és pouchitis alakul ki, melynek kezelése hasonló az alapbetegség kezeléséhez.

Kiegészítő  (szupportiv) kezelés

A hiányállapotok kialakulásának megelőzése, a hiánytünetek korrigálása.

Az étrend szakszerű és egyénre szabott kell legyen, semmiképpen nem helyes és értelmetlen  a betegnek azt mondani: diétázzon. Vesekövesség esetén oxalát szegény étrend, csontritkulásban kalcium és D-vitamin, a terminális ileum betegsége esetén parenterálisan B12 vitamin adása szükséges évente 2x1000 gamma adagban, (nem sorozatban kúraszeűen), a terminális ileum rezekciója esetén az egész élet során. Vashiány esetén vas adása szükséges, szájon át adva ellenőrizni kell, hogy tolerálja-e a beteg, és felszívódik-e. Amennyiben nem hatásos a kezelés, iv. vas adása szükséges. Ismerve egy ampulla viszonylag alacsony vastartalmát legalább tíz amp. beadása szükséges lassan. A nem mérhető vitamin-, nyomelem-, ásványianyag hiányokat  pótolja a tápszer, mely kalória bevitelt is jelent a beteg bél számára kímélően.

Extraintesztinális tünetek

A CU  leggyakoribb bélen kívüli tünet:

ízületi és  mozgásszervi  gyulladás (sacroileitis)

bőrtünetek  (erythema nodosum)

szemtünetek (uveitis)

Nagyon fontos, hogy a CU többéves fennállása növeli a CRC kockázatát, ezért rendszeresen colonoscopos szűrés szükséges.