Helicobacter pylori

Az emésztőszervi betegségek megismerésében kétségtelen, hogy a 20. század legnagyobb felismerése a Helicobacter pylori nevű baktérium megismerése volt – Nobel díjat is érdemelt. Kiderült ugyanis, hogy a korábban idegességgel, étrendi hibákkal magyarázott fekélybetegség elsőszámú oka éppen ez a baktérium, amely meg tud telepedni a gyomorban és ott krónikus nyálkahártya gyulladást okoz. A rendszerint fiatal korban megszerzett fertőzés magától nem múlik, és a beteg évtizedeken át hordozza a kórokozót, amely a gyomor nyálkahártyán egyre súlyosabb elváltozásokat okoz. A körülmények szerencsétlen alakulása esetén a fertőzés akár gyomorrák keletkezéséhez is vezethet. Nem csoda hát, hogy a Helicobacter pylori az orvostudomány elsőszámú közellenségének bizonyult, annak ellenére, hogy az éppen aktuálisan meglévő fertőzés nem feltétlenül okoz panaszokat.

A Helicobacter pylori által okozott betegségek

Gastritis (gyomor nyálkahártya gyulladás)

Gyomorfekély

Nyombélfekély

Gyomorrák

A gyomorban bizonyos típusú nyirok daganat

Kapcsolatba hozzák bizonyos bőrjelenségekkel (urticaria, rosacea), oki szerepe nem teljesen bizonyított, de fertőzés megszűntetése után a bőrjelenségek gyakran eltűnnek.

Kimutatása, kezelése

A Helicobacter pylori kimutatása sokféle módon lehetséges, részben az endoscopia során a gyomorból vett szövetmintából, részben azonban speciális kilégzési próba segítségével  (közkeletű angol nevén „urea breath test” vagy UBT ). Utóbbinak pontossága mellett feltétlenül előnye, hogy semmiféle kellemetlenséggel nem jár, továbbá alkalmas a kezelési eljárást követő ellenőrzésre is.

A H. pylori fertőzés gyógyszeresen megszüntethető, bár többféle gyógyszer együttes és aránylag tartós (2 hét) adását igényli. A gyógyszerek némelyikével szemben a baktériumokban rezisztencia alakult ki, emiatt a kezelési ajánlások folyamatosan változásban vannak. A jelenlegi kezelés sémák sikeressége 90 % körül van (azaz a kezelt betegek  90 %-a válik fertőzés mentessé.

A kezelés hatékonyságát mindenképpen ellenőrizni kell, ezzel azonban a legalább 1 hónapot kell várni. A kontroll módszere a kezdeti diagnosztikus módszerek mindegyike lehet (kivéve a szerológiai vizsgálat)