Puffadás és gázképződés

A magyar nyelvben a puffadás kifejezést kétféle jelenségre használjuk

  • a fokozott gázképződésre és
  • az étkezést követő erős teltség érzésre

A kérdést bonyolítja, hogy a fenti két jelenség gyakran kombinálódik, továbbá, hogy a puffadás/has feszülés olykor csak kellemetlen érzés, máskor azonban a has mérhető, jelentős növekedésével jár.

A fokozott gázképződés oka a fokozott

  • gáztermelődés az emésztőrendszerben
  • A levegő fokozott nyelése
  • a bél elzáródása/szűkülete miatt a gáz felszaporodása

Puffadásérzést okoz, a túlérzékeny idegi visszajelzés is – erre objektív mérési adatok szolgáltatnak bizonyítékot. A bélgázok részben fel nem szívódó szénhidrátok bakteriális lebontásából származnak - nitrogént, oxigént, metánt, széndioxodot, sulfidokat és egyéb kismennyiségű gázokat tartalmaznak.

Többféle betegség/állapot vezet puffadáshoz

A bekeretezett részben a tápanyagok hiányos felszívódásából adódó gázképződés szerepel.  A leggyakoribb (bár egyénileg is különböző mértékben) puffadást okozó élelmiszerek:

  • a szénhidrát gazdag ételek (tejtermékek,bab, borsó, alma, búzalisztből készült termékek)
  • az un. biogén aminok (bor, sör, sajt),
  • a hisztamin felszabadulást okozó (sertéshús, csokoládé,narancs),
  • rántással készült, zsíros élelmiszerek.

A mindennapi életben egyre gyakoribb a fruktóz által okozott puffadás. Ez a cukorféle egyre gyakrabban helyettesíti a közönséges cukrot különböző élelmiszeripari termékekben. A fruktóz feszívódása a tápcsatornában rosszabb, mint a cukoré, a fel nem szívódott fruktóz pedig bakteriális lebontás során gázképződéshez vezet.

Ritkán a nehezen magyarázható puffadás oka a fruktán (több fruktóz molekula összekapcsolódásából keletkező nagy molekula, amely a hagymában, fokhagymában, póréhagymában, spárgában, búzában található).

Viszonylag új területe a puffadás kutatásnak az angol FODMAP rövidítés-kifejezés által jelölt élelmiszerek csoportja. Ezek a táplálékok rosszul felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyeket elfogyasztva gázképződést okoznak. Ilyen, a FODMAP csoportba tartozó étel a méz, alma, körte, barack, mangó, gyümölcslevek és szárított gyümölcsök, nagymennyiségű búza vagy rozs, hagyma, cukkini, édesítőszerek és édesítőszert tartalmazó rágógumik, lencse, káposzta, kelbimbó, spárga, zöldbab, sokféle zöldség.