A RENDELÉSEMRŐL

Belgyógyászattal, ezen belül gastroenterológiával (azaz az emésztőszervek betegségeivel) foglalkozom. Rendelésemen többnyire emésztőszervi betegek jelennek meg – ez így is a betegségeknek igen tág csoportja. Ha valamilyen más szakorvos segítségére is szükség van, akkor szívesen ajánlok olyan kollegát, akinek szakértelmében magam is megbízom.

A leggyakoribb tisztázásra váró panaszok:  visszatérő hasi fájdalom, puffadás, súlyvesztés, véres széklet, de gondozok krónikus gyulladásos bélbetegeket (Crohn kór és colitis ulcerosa), végzek vastagbél rák szűrést, Helicobacter pylori vizsgálatot és un. eradikációs kezelést is. Egyre többen keresnek fel különböző étellel kapcsolatos panaszok – búzaliszt, tejcukor érzékenység, étel intolerancia vizsgálat miatt.

Rendszerint kedden és csütörtökön 14:00 és 19:00 óra között rendelek, előfordulhat, hogy valamilyen konferencia, vagy szabadság miatt egy-egy rendelés elmarad, kivételesen a hét más napján fogadok betegeket.

A hozzám forduló betegeim egyeztetett időpontban érkeznek (bejelentkezés asszisztensnőm telefonján (30/9708618), az enyémen (30/9715854) vagy rendelési időben a vonalas számon (1/2121923) történhet). Bár nagyon igyekszem a megbeszélt időpontokat tartani, kisebb csúszások előfordulhatnak, emiatt előre is és utólag is elnézést kérek.

Ha sürgős segítségre van szükség, akkor azt a bejelentkezéskor szíveskedjenek megmondani – igyekszem ezekben a kivételes esetekben a legközelebbi rendelésre helyet szorítani.,

Ahogyan a pontosság a királyok udvariassága, úgy a betegeké az, hogy ha közbejön valami, akkor a megbeszélést időben mondják le – lehetőleg legkésőbb az előző napon, hogy vizsgálatra váró más beteget értesíteni tudjak.

Az új betegek megismeréséhez nyílvánvalóan több idő és munka szükséges, a legfontosabbnak  a kórtörtének megismerését tartom, ezen belül is a beteg aktuális panaszát. A korábban elvégzett vizsgálatok sokat segíthetnek, ezek eredményét célszerű elhozni. Rendelésemen sokféle vizsgálat történhet meg azonnal (másokat a beteg számára megszervezem, vagy miután előkészítést igényelnek, később egyeztetett időpontban végzem). Segítséget jelenthet, ha az új beteg üres gyomorral (a megbeszélt időpont előtt 5-6 órával történik az utolsó, szerényebb étkezés) érkezik. Bonyolultabb esetekben több vizsgálat is szükséges lehet, ilyenkor valószínűleg második találkozásra is sor kerülhet.

Az utóbbi években egyre nagyobb igény van az endoszkópos vizsgálatok altatás mellett történő végzésére – ha ilyen igény van, azt is meg tudom oldani – a beteggel egyeztetett későbbi időpontban.

 A vizsgálatok később megérkező eredményét (pl. laboratóriumi vagy szövettani vizsgálat) E-mailen küldöm betegeimnek (ha nincs E-mail cím, akkor postán).

A vizsgálat (és a kiegészítő eljárások – pl. endoszkópia) tiszteletdíját asszisztensnőmnél lehet rendezni – egyelőre csak készpénzben. Egészségpénztárakkal nem állok szerződésben.

Technikai információk:

 • A rendelő az I. emeleten van, nincs lift.
 • WiFi ingyenes használata rendelkezésre áll.
 • Egy-két kísérőt szívesen és szeretettel látunk, csapatnyi embert már nehezebben tudunk a váróban elhelyezni.

VIZSGÁLATOKRÓL ÁLTALÁBAN

Az endoszkópos vizsgálatok közül rendelésemen a gastroscopiát és a colonoscopiát végzem.

Kívánság szerint ezeket lehet altatás mellett is végezni – ilyenkor a betegeket egy másik munkahelyemen, a Szent Ferenc Egészségügyi Központban vizsgálom – ott tudok ugyanis anaesthesiológiai (altató orvosi) közreműködést biztosítani.

Amennyiben szövettani vizsgálat történik (a szövettani vizsgálatokat a velem közreműködő pathológus professzor végzi), azok eredményét utólag (rendszerin 5-10 nap) küldöm el E-mail-en vagy postán (rövid, pár soros értékelés mellett). Szükség esetén annak értékelését személyesen beszéljük meg újabb viziten.

Ha a betegen valamilyen véralvadást gátló gyógyszer kezelés történik, akkor ez többnyire nem jelent ugyan akadályt, de a tükrözést előtti gyógyszerelési tennivalókat személyesen beszéljük meg.

A gastroscopia szinte egyetlen és legfontosabb előfeltétele az üres gyomor. Ezért a beteg (és a rendelés) számára is célszerű, ha ezeket a vizsgálatokat lehetőleg a rendelés kezdeti óráiban végezzük. Maga a vizsgálat általában 2-4 percig tart, és az eredményt azonnal megbeszélem illetve lelet formájában kiadom. Szükség esetén szövettani mintavételre is sor kerülhet.

A colonoscopia alapos tisztító előkészítést igényel, amelynek módját szóban és írásban is a betegnek elmondjuk, az előkészítéshez szükséges gyógyszer receptjét is kiadjuk. Ennek értelmében a vizsgálat nem akkor történik, amikor elhatározzuk, hanem ezt követően, egyeztetett időpontban. A teljes vastagbél áttekintésére törekszem, hacsak valamilyen egyéni szempont miatt nem elég az alsó szakasz megtekintése. A vizsgálat 10-15 percet vesz igénybe. Szükség esetén szövettani mintavételre is sor kerülhet.

A ultrahang vizsgálatokat a beteg számára megszervezem – közeli és egyeztetett időpontban. A vizsgálatokat igen modern gépen kiváló szakember végzi.

Amennyiben CT, MR, PET-CT vizsgálatra van szükség, annak megszervezésében segítek, időpontot foglalok, a radiológus kollegákkal konzultálok.

LABOR VIZSGÁLATOKRÓL ÁLTALÁBAN

A laborvizsgálatokat a Semmelweis Egyetem Központi laboratóriuma végzi rendelésem számára. Így gyakorlatilag minden elérhető, amelyet az egyetemi laboratorium el tud végezni.

A vérvételek a rendelőben történnek, ide kell a különböző egyéb mintákat (széklet vizelet) is leadni, eljuttatni.

A leggyakrabban végzett labor vizsgálatok:

 • süllyedés, vérkép, prothrombin/INR,vércukor, cholesterin,  triglycerid,  bilirubin,karbamid nitrogén, kreatinin, GFR, húgysav, alk. phosphatase, GOT, GPT, gammaGT, nátrium, kálium, Ca, P, vas, fehérje, albumin, CRP,
 • T vizelet
 • Széklet vér
 • D vitamin, B12 vitamin, folsav
 • tumor markerek csomag (leggyakrabban CEA, AFP, Ca 19-9, PSA)   
 • Hepatitis vírus markerek,
 • Vérzsírok leggyakrabban: HDL-LDL- cholesterin
 • Hormonok: leggyakrabban: TSH T3 T4
 • búzaliszt érzékenységi labor vizsgálat: Transglutaminase IgA, IgG, endomysium antitest IgA, IgG
 • HJbA1c
 • vasforgalom (transferrin, ferritin, solubilis transferrin receptor)
 • Immunológiai vizsgálatok
 • bakteriológiai vizsgálatok
 • genetikai vizsgálatok (laktóz intolerancia genetika)

 

A rendelőben történik a H. pylori meghatározására történő kilégzési vizsgálat (urea breath test UBT) – eredmény kb 30 perc alatt kész, megvárható , vagy kérésre az eredményt E-mailen szívesen elküldöm.

Ugyancsak a rendelőben végezzük az étel intolerancia vizsgálatot is – eredmény kb 1 óra alatt. Megvárható , vagy kérésre az eredményt E-mailen szívesen elküldöm.