A Barrett oesophagus

A Barrett oesophagusban  évente mintegy 3-4 %-os gyakorisággal alakul ki enyhe dysplasia (azaz olyan elváltozás, amely még nem rák ugyan, de már egy kis lépés abban az irányban). Utóbbiból évente kb. 10 %-ban súlyos dysplasia és ebből mintegy évi 20 %-ban Barrett carcinoma (azaz nyelőcső rák). A fentiek miatt a Barrett oesophagust gondozni, figyelni, követni kell, ezen kívül a leírt súlyosbodás megakadályozására is szükség lehet. A gyógyszeres, savcsökkentő kezelést feltétlenül szükséges alapnak lehet és kell tekinteni, ehhez járulhat kiegészítésként bizonyos esetekben az un. endoszkópos kezelés.

A Barrett oesophagus alapvető kezelése a proton pumpa inhibítor (PPI) szerek segítségével történő erős savtermelés csökkentés.  Az irodalom (az általános ajánlás ellenére) általában bizonyos kétkedéssel tekint eredményességére. Az eddig megjelent munkák többsége ellentmondó. Anti-reflux sebészi kezelés ugyancsak lehetséges, de a rák okozta halálozást nem csökkenti jobban, mint a gyógyszeres terápia. Valamennyi endoszkópos kezelési módszer egyértelmű velejárója a kiegészítő, tartós (emelt dózisú) PPI kezelés.

A Barrett oesophagusban keletkező súlyos dysplasia kezelési lehetőségei az oesophagectomia (a neoplasiát eltávolítja, morbiditása (szövődmények keletkezése) 30 %, mortalitása (halálozása) 5-15%),  a gondozási endoszkópia (nem minden betegben keletkezik  adenocarcinoma, másrészt előfordul, hogy nem ismer fel rákot amikor még gyógyítható lenne), az ablatios kezelés („non-invazív”, hosszútávú eredmények nincsenek).

A Barrett oesophagusnak sokkal inkább lehetséges következménye, mint feltétlen konzekvenciája a rák kialakulása Az idő az esetleges rosszindulatú elfajulásig rendszerint meglehetősen hosszú. Sem a betegség elhanyagolása, sem pedig a túl agresszív kezelés, mint végletes kezelési megközelítések nem helyesek, a középutat talán a lehetséges endoszkópos megoldások jelentik.