Új irányzatok az irritabilis bél szindroma diétás kezelésében - A FODMAP étrend

Az irritabilis bél szindroma a bél működési zavara, amelynek többféle formája van (a legutóbbi definició az un. Róma III beosztás). A betegek jelentős része étkezéseket követően különböző tüneteket észlel (teltség, puffadás, fokozott bélmozgás, hangoskodás, hasmenés), amelyeket természetes módon az elfogyasztott étellel, annak minőségével igyekszik magyarázni.

Elsősorban ausztrál kutatók munkája nyomán vezették be a FODMAP fogalmát, a szó az angol „Fermentable Oligo-, Di- and Mono-saccharides, And Polyols” kifejezés rövidítése, és összefoglalóan olyan rövid szénláncú szénhidrátokat jelöl, amelyeknek feszívódása sok emberben nem tökéletes. Ezek az anyagok arra hajlamos egyénekben, a vékonybélben és a vastagbél felső részén, nagyrészt bakteriális lebontás következtében gázok, másrészt ozmotikus hatások révén folyadék felszaporodását okozzák, a belek következményes feszülésével, hasi fájdalommal, gázosodással, puffadással .

A különböző un. FODMAP ételek fogyasztása során a kedvezőtlen hatás összeadódik.   

A kutatók az irritabilis bél szindrómát és mellette a többi un. fukcionális emésztőszervi betegséget (diszpepszia, puffadás) elsősorban a tünetek felől közelítették meg, azaz azt vizsgálták, hogy alacsony FODMAP tartalmú ételek milyen mértékben csökkentik a panaszokat.

Több vizsgálat történt eddig, és több jelenleg is folyik. Az eddigi eredmények szerint (viszonylag kis beteganyagon) az alacsony FODMAP tartalmú étrendet fogyasztók között szignifikánsan (azaz matematikai módszerrel számolva, a véletlen szinte teljesen kizárva) kevesebb volt a puffadás, fokozott bélmozgás és enyhébb a sürgető székelés inger, továbbá általában jobbnak ítélték valamennyi panaszukat. Nem változott a hasmenés. (J.Hum. Nutr. Diet 2011;24:487-95).Halmos E. és mtsai az átlagos ausztrál étrendet hasonlították össze az alacsony FODMAP tartalmú ételek fogyasztásával irritabilis bél szindrómás betegekben (Halmos E. Gastroenterology 2014;146:67-75). A diétás betegekben szignifikánsan kevesebb volt a panasz. Egészséges emberekben viszont az alacsony FODMAP tartalmú étrend nem jár változással. Egyelőre csak irányvonalakban ismert a különböző ételek FODMAP tartalma – és a különböző internetes információk sem tekinthetők teljesen hitelesnek.

A kutatók felhívják a figyelmet az alacsony FODMAP diéta veszélyeire is (magas költség, sociopsychologiai veszélyek, táplálkozási elégtelenség). Kérdés továbbá, hogy az ilyen étrend hosszútávon hogyan befolyásolja a tápanyagok bevitelét (alacsony Ca, rost bevitel) és a tápcsatorna mikrobiológiáját. Az eddigi vizsgálatok szerint a bekövetkező változás inkább mennyiségi, mint minőségi (azaz az egyes mikroorganizmusok egymáshoz viszonyított aránya nem nagyon változik). 

„NOT A DIET FOR GOOD HEALTH BUT FOR REDUCING FUNCTIONAL GUT SYMPTOMS” (Peter Gibson)